Amaç ve hedef terimleri arasındaki fark nedir?
Eşanlamlı olduklarını düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Çoğu insan bunu düşünüyor – gerçeği fark etmeden önce biz de dahil. Açık olmak gerekirse, bunlar aynı şey değildir ve bunları birbirinin yerine kullanmamalısınız.
Peki bu neden önemlidir?
Çünkü proje yönetiminde netlik her şeydir.
Bu makalede, amaç ve hedef kelimeleri arasındaki farkı belirlemenin ötesine geçeceğiz. Size rekor sürede projenizi fikirden istenen sonuçlara götürmek için daha akıllı hedefler belirlemeyi ve teknolojiden nasıl yararlanacağınızı göstereceğiz.
Amaç ve hedef: fark nedir?
Amaçlar belirsizdir.
Bir amaç, bir projenin ne başarması gerektiği konusunda üst düzey bir bağlam sağlar. Tipik olarak, şirket hedefleri ve misyon beyanı ile uyumludur.
Basitçe söylemek gerekirse, amaç istediğiniz sonuç anlamına gelir. Proje yönetiminde, yeni bir projeye veya iş planına başlarken müşterinize veya patronunuza soracağınız ilk soru budur.
Amaçlar, projeniz için pusula görevi görür. Takımdaki herkes amacı anlarsa, belirli bir eylemde bulunurken bunu akıllarında ön planda tutabilirler.
Amaçlar hayatın önemli bir parçasıdır, ancak yalnızca nihai sonuçlara hitap ederler. Başarıya nasıl ulaşacağınızı size söylemezler. Bu nedenle, amaçlarınıza ulaşmak istiyorsanız, onları hedeflerle eşleştirmek en iyisidir.
Örneğin amacınız kullanıcı deneyimini geliştirmek ise, kullanıcıların yüksek profilli içeriğe üç tıklama veya daha az bir sürede ulaşması hedefiniz olabilir.
Hedefler spesifiktir.
Genel amaca ulaşmak için ekibinizin neyi (ve nasıl!) yapması gerektiğini açıkça tanımlarlar.
Hedefler, somut ürünleri, sonuçları ve teslimatları tanımladıkları için projenin teslimini kolaylaştıran mikro bağlam sağlar. Örneğin, amacımız bir insanı Mars’a götürmekse, bazı hedefler şunlar olabilir:
- Görevi 2025’e kadar tamamlamak
- Astronotları güvenli bir şekilde Dünya’ya döndürmek
- Analiz için Mars tozu ve kayalarının toprak örneklerini toplamak
- Hedef spesifiktir çünkü tam olarak ne yapılacağı ve hangi tarihe kadar tamamlanması gerektiği belirlidir.
- Hedef ölçülebilirdir çünkü ortalama 2 saatlik sınırı aşmadıklarından emin olmak için vaka yanıt süreleri kolayca takip edilebilir.
- Hedef ulaşılabilirdir çünkü yeni bir vaka sistemi, müşterilere e-postanın öncekinden daha hızlı bir şekilde yardımcı olacak araçlar sağlayacaktır.
- Hedef konuyla alakalıdır çünkü çevrimiçi bir vaka sistemi, yanıt sürelerini kısaltmaya ve dolayısıyla müşteri memnuniyetini artırmaya doğrudan katkıda bulunur.
- Hedef zaman sınırlıdır çünkü ekibin hedefe ve nihayetinde amaca ulaşmak için gerekli görevleri önceliklendirmesine yardımcı olacak bir son tarih belirlenmiştir.
- Hedefinizin ve görev listenizin görünümünü ve iş akışını özelleştirmeyi kolaylaştıran 30’dan fazla sürükle ve bırak sütun türü.
- İş yükü ve Gantt çizelgeleri de dahil olmak üzere 8 benzersiz veri görselleştirmesi, ölçülebilir adımlarla hedefleriniz üzerinde kimin neyle ve nasıl ilerleme kaydettiğinizi görselleştirmeyi kolaylaştırır.
- İnsan hatasını ortadan kaldıran ve manuel çalışmayı azaltan sınırsız otomasyon seçenekleri, böylece enerjinizi amacınıza ulaşmaya verebilirsiniz.
- 40’tan fazla entegrasyon sayesinde ekibiniz, belirli hedeflerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları verilere her zaman erişebilir.
Smart Metoduyla Hedef Belirlemek
Yapıdan bahsetmişken, hedefleri belirlerken yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, hedeflerinize özel, ölçülebilir, ulaşılabilir, alakalı ve zamana bağlı hale getirerek hedeflerinize daha fazla niyet sağlayan Smart metodunu kullanmaktır.
Smart metodu sayesinde ekibiniz, herhangi bir amaca ulaşmak veya istenen sonucu karşılamak için tasarlanmış etkili ve somut bir eylem planı oluşturabilir. Smart metoduyla belirlene bir hedef 5 özelliğe sahiptir: Spesifik (specific), Ölçülebilir (measurable), Ulaşılabilir (attainable), Alakalı (relevant) ve Zaman sınırlı (time-bound). Bu özellikleri yakından inceleyelim.
Spesifik
Spesifik olmak, istediğiniz şey söz konusu olduğunda daha az belirsizlik ve daha fazla yönlendirme anlamına gelir.
İdeal olarak, hedefiniz o kadar spesifik olmalıdır ki, onu okuyan herhangi biri onu istediğiniz şekilde yorumlayacaktır. Görevinize veya eyleminize belirginlik katmak için sayılar, istatistikler ve son tarihler eklemek iyi bir fikirdir.
Ölçülebilir
Ölçülebilir bir hedef, “Beklentileri karşıladığını nasıl anlarsınız?” sorusuna yanıt verir. Kalite, miktar, maliyetler, zaman dilimleri veya sıklık gibi bazı erişilebilir terimler kullanarak hedefinizi tanımlar.
Ölçülebilir hedefler, ilerleme kaydedip kaydetmediğinizi bilmenizi sağlar. Tanımlanmış bir standarda göre karşılaştırma yapmayı veya değerlendirmeyi kolaylaştırır.
Yine, sayılar burada her şeydir. Raporlara, gösterge tablolarına ve/veya belirli bir KPI’ya sahip olmak, ilerlemenizi izlemeyi ve paydaşlara rapor vermeyi (özellikle amacınıza ulaştığınızda ve her şeyi gözden geçirmek istediğinizde) kolaylaştırır. Örneğin, bir sıklık ölçümü günlük veya haftalık olarak çalıştırılabilir.
Ulaşılabilir
Ulaşılabilir şu soruya yanıt verir: “Ekibiniz bunu insanlara, kaynaklara ve zaman dilimine göre yapabilir mi?”
Ulaşılabilir olmak, gerçekçi beklentiler ile tatmin arasındaki dengeyi sağlar. Kendinize meydan okumak iyidir, ancak aşırıya kaçmak istemezsiniz. Ekibinizi ve paydaşlarınızı mutlu etmek arasında bir denge kurmalısınız.
Bu, daha fazla veri gerektiren uzun vadeli öğelere kıyasla kısa vadede tamamlanması makul olanlara öncelik vermenize yardımcı olur.
Alakalı
Alakalı olması, “Yapılmalı mı ve neden?” sorularına cevap verir. İşletmenin amacını nasıl etkileyecek? Buradaki iyi bir yol gösterici ilke, hedefin daha büyük proje ve şirket stratejisi ile uyumlu olup olmadığını belirlemektir.
Hedefin veya görevin ulaşılabilir olduğunu ancak tamamlanmasını garanti etmekle alakalı olmadığını fark ederseniz, o zaman bunun denklemden çıkarırsınız. Odak noktanız, sizi amacınıza yaklaştıran bir hedef belirlemek olmalıdır.
Zaman Sınırlı
Zaman sınırlı olmak, bir aciliyet duygusu sağlamak ve bir hedefin zamanında, geç veya tamamlanmış olup olmadığını ölçmeye yardımcı olmak için bir hedefin planlanmış kontrol noktalarını veya bitiş noktalarını tanımlamayı ifade eder.
Son teslim tarihlerine sahip olmak, ekibinizin öncelik vermesine yardımcı olur ve siz çalışırken paydaşlarınıza gönül rahatlığı sağlar. Bu, projenizin zamanlamasını oluşturmanıza ve iş yüküne göre görevleri doğru bir şekilde dağıtmanıza yardımcı olabilir.
SMART hedef örneği
Artık Smart metoduyla yapılan bir hedefin özelliklerini incelediğimize göre bir örneğe göz atalım.
Amaç: Bir mülk yönetimiyle ilgilenen bir SaaS şirketinde eğitim alan müşterilerin memnuniyet düzeylerini artırmak.
Hedef: 1 Ocak’a kadar e-posta desteğinin yerini alacak ve ortalama yanıt sürelerini 2 saati geçmeyecek şekilde azaltan daha hızlı bir çevrimiçi vaka sistemi başlatmak.
Şimdi, bu hedefin Smart metodu özelliklerini nasıl karşıladığına bakalım.
monday.com ile amaç ve hedeflerinize kolayca ulaşın
Amaç belirlemek kolaydır. Peki ya hedef belirlemek? Bu biraz daha zor.
İşte monday.com burada devreye giriyor.
monday.com dijital bir çalışma alanıdır – amaçlarınızın ve hedeflerinizin yardımcı olan günlük görevlerin bir adım önünde kalmanıza ve her ikisine de ulaşmanıza yardımcı olan eksiksiz bir Çalışma İşletim Sistemi.
Görsel gösterge panelleri, amacınıza doğru ilerlemenizi bir bakışta görmenizi kolaylaştırır.
200’den fazla özel şablondan oluşan kitaplığımız, projenize başlamayı kolaylaştırır. Üç Aylık Hedefler şablonuyla hedeflerinizi tüm ekibinizin kolayca takip edebileceği bir biçimde düzenlemeyi deneyin:
Ortak çalışmayı kolaylaştıran gösterge tabloları ve şablonların ötesinde monday.com, yararlı bulacağınızdan emin olacağınız birçok başka özelliğe sahiptir:
Bir sonraki hedefiniz nedir?
Artık amaç ve hedefin aynı şey olmadığını bildiğinize göre işe koyulma zamanı. Umarız bu yazıdan daha iyi hedefler oluşturma ve amaç belirleme konularında bilgi elde etmiş ve bir sonraki projelerinizde nasıl ilerleyeceğiniz konusunda daha fikir sahibi olmuşsunuzdur.
Amacınız ne olursa olsun, her zaman monday.com‘dan yararlanabileceğinizi unutmayın. Sorunsuz, 14 günlük ücretsiz deneme sürümünüze bugün başlayın.