Tasarım yaparken herhangi bir planlama yapmanın imkansız olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat aslında tasarım ve planlama birbirine yakından bağlıdır.
Tasarım yaparken spontane gelişen kararlar ve yeni fikirler son anda değişikliklere sebep olabilir ancak bu planlama yapamayacağınız anlamına gelmez. Sadece düşünceli ve dikkatli bir şekilde plan yaptığınızda tasarımlarınızın yaratıcılığı gelişebilir.
Tasarım planlaması nedir?
Tasarım planlaması daha geniş olarak, yaratıcı bir süreci kontrol etmek için proje yönetimi, organizasyon stratejisi ve işbirliği ilkelerinden yararlanan bir araştırma alanı olarak tanımlanabilir.
Günümüzde tasarım, tüketiciye yönelik olarak bir işletmenin yaptığı her şeyin temelini oluşturur. Markalaşma, ürün tasarımı, web tasarımı, paketleme, reklam, sosyal medya ve çok daha fazlasını kapsar. Tasarım, etkin bir şekilde müşteri kazanma ve rakiplerinin önüne geçme konularında önemli bir rol oynar.
Bu da akla şu soruyu getiriyor: “Tasarım sürecini nasıl geliştirebilirsiniz?” Tasarım çalışmalarınız ister dahili ister harici olsun, bir yönetici olarak tasarım sürecini verimliliği ve kaliteyi en üst düzeye çıkaracak şekilde nasıl yönetebilirsiniz?
Tasarım süreci hakkında bulunan yanlış algılardan birkaç tanesi şunlardır:
➽ Tasarım süreci için bir zaman planı oluşturulamaz
Tasarım süreci boyunca senkronize çalışmak hem tasarımcıların hem de yöneticilerin zorlandığı bir konudur. Benzersiz bir tasarım için yeni fikirler bulmak ve bunları tasarlamak için zaman planı gereklidir. Tasarım sürecinde, teslim süresi, başlangıç bitiş tarihleri ve bunun gibi önceden belirlenmiş kriterler mutlaka olmalıdır.
Bu süreçte son dakika gelişen durumlar ve yeni fikirler ortaya çıkabilir. Ancak tasarım sürecini tamamen son dakika gelişmelerine bağlı olarak yürütmek asla iyi bir strateji değildir. Başarılı bir tasarım için, önceden belirlenmiş bir zaman planı ve bu plan doğrultusunda yaratıcı işler üretmek, çok daha olumlu sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır.
➽ Kısıtlamalar yaratıcılığı engeller
Çoğu kişi, zaman kısıtlamaları, temel performans kriterleri veya katı marka kuralları gibi zorlu taleplerin tasarımcıların yaratıcılığını engellediğini düşünür. Ancak bu gibi kısıtlamalar aynı zamanda teşvik edici de olabilir.
Süreci yönetirken hedefe ve bir zaman planına sahip olduğunuzda, hangi konulara odaklanmanız ve hangi noktaları geliştirmeniz gerektiğini daha iyi belirleyebilirsiniz. Hazırlanan plana uymak da bir hedeftir ve ekip üyelerini en iyi performanslarını sergilemek konusunda teşvik edebilir.
Temel tasarım planlama ilkeleri nelerdir?
Temel olarak tasarım planlaması, işletme yöneticileri ve tasarım ekiplerinden 3 şey talep eder:
- Tasarım stratejisini kurumsal stratejiyle uyumlu hale getirilmesi
- Tüm kanallardaki tasarımların kalitesinin tutarlı olmasının sağlanması
- Tüm kanallarda tasarımların kalitesini yükseltmek için çalışılması
Örnek olarak yeni bir ürün olan katlanabilir bir bisikleti ele alalım. Ürün tasarımı için mühendislik ekibi, şirketin değerlerini ve diğer ürünlerini destekleyen daha geniş kurumsal ideallerini bir araya getirmelidir. Bu, örneğin belirli bir dayanıklı malzemenin kullanılması ve renk paleti gibi tasarım seçeneklerinin sınırlandırılması anlamına gelebilir.
Ardından, fiziksel ve dijital ortamlarda yapılacak reklam kampanyasının hazırlandığı grafik tasarım sürecine geçilir. Ürünün tasarımı ve hakkındaki tüm bilgilendirme arasında tutarlılığın sağlanması, ürün ve markanın başarılı bir şekilde tanınması ve hatırlanması için esastır.
Son olarak, süreçte son durum değerlendirmesi yapılır. Yöneticiler, tasarımın hangi detayların öne çıktığını veya nelerin eksik olduğunu belirler. Bu değerlendirmeden sonra elde edilen sonuçlar, bir sonraki tasarım planlamasında uygulanabilir.
Başarılı bir tasarım planlamasında departmanlar arası iletişim önemlidir.
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde teknolojinin gelişmesiyle çeşitli iletişim kanalları ve uygulamalar sayesinde ekip içi işbirliği yapmak oldukça kolay hale geldi. Bu uygulamalar arasında firmanız veya ekibiniz için doğru ürünü seçmek tasarım ekipleri için süreç yönetimini geliştirirken, ekipler arası işbirliğinde fark yaratabilir.
Tasarım ekibinizin süreçlerini geliştirecek bir araç arıyorsanız, şu özelliklere dikkat etmeniz gereklidir:
Kolay ve akıcı işbirliği
Pandemi nedeniyle hepimizin çalışma alanı dijital dünyaya taşındı. Bu değişimin ortaya çıkardı en büyük sorun iletişimdi.
Fakat artık ekiplerin fikirlerini paylaşmasına, ortak çalışma yapmasına, kolayca iletişim kurmasına ve ardından fikirlerini verimli projelere dönüştürmesine olanak tanıyan yazılım araçları var.
monday.com: dijital çalışma alanınız
monday.com Çalışma İşletim Sistemi, işbirliğini hızlı ve sorunsuz hale getirmek için tasarlanmıştır. Tasarım fikirlerinizi ve referanslarını paylaşabileceğiniz, tüm kaynaklarınızı yükleyebileceğiniz ve geri bildirimde bulunabileceğiniz arama ve dosya paylaşımı özelliklerine sahiptir.
Dijital tasarım örnekleri
Başlangıçta tasarım için taslak hazırlamak zorlu bir süreçtir. Bu sürecin tamamlanması için tasarımcı ve yöneticiler arasında pek çok görüşme yapılır. Taslak, sürece dahil olan tüm ekiplerin her şeyden haberdar ve aynı fikirde olduğundan emin olmanızı sağlar. Fakat hazırladığınız ilk örnek doğru olan tasarım olmayabilir. Birçok kez yeniden yapmanız ve düzenlemeniz gerekebilir. Doğru yaptığınızı düşünseniz bile bir ekip üyesinin size verdiği yanlış bir bilgi tüm emeğinizi boşa çıkarır.
Bu nedenle bu aşamalar dijital uygulamalarda takip etmek daha etkili bir çözüm olabilir. Ekibin tüm üyeleri süreçleri, planları takip edebilir gerektiğinde ilgili çalışmaya düzenleme ve yorum yapabilir. Bu sayede hatalı veya revize edilmesi gereken noktalar için çok daha hızlı bir şekilde aksiyon alabilirsiniz. Ek olarak farklı bir zaman diliminden olan ekip üyeleriniz varsa, otomatik bildirimler ve otomasyonlar ile her zaman sürece dahil olduklarından emin olabilirsiniz.
monday.com’un esnek ve ihtiyaçlarınız özelinde kişiselleştirilen arayüzü, çalışma alanınızı dilediğiniz gibi planlamanızı sağlar. Tasarım sürecinde sorumlu yöneticileri ve tasarımcıları atayabilir, tasarım kriterlerini belirleyebilir ve planlama sürecinin tüm detaylarını tek bir yerden yönetebilirsiniz.
Tasarım planlama ve zamanlama
Hedefler belirlendikten sonra tasarım ekibi için asıl tasarıma başlama zamanı gelir.
Bildiğiniz üzere COVID-19 sebebiyle çalışma şekli tamamıyla değişti. Bu değişim proje ve görev yönetimi yazılım araçlarını ortaya çıkardı. Yeni norm haline gelen uzaktan çalışma için birçok yeni araç kullanıma sunuldu.
Özellikle dijital ajanslar, kreatif ajanslar ve reklam ajanslarında tasarımcı ve yönetici arasında etkin görev atama, süreci tamamen bu araçlar üzerinde kurgulama tasarım yönetiminde oldukça pozitif bir etki yarattı.
Esnek ve sezgisel yeni nesil görev yönetim aracı olan monday.com ile tanışın!
monday.com, küçük projelerin yönetilmesinden çok daha büyük aktif kampanyalara kadar, farklı süreçlerin yönetimini kolay ve merkezi hale getirebilen özelliklere sahiptir.
Uygulama içerisinde iş akışları tasarlayabilir, görevler için bağımlılıklar oluşturabilir, farklı görselleştirmeler ile performansınızı analiz edebilir ve mobil uygulaması sayesinde nerede olursanız olun ilerlemeyi takip edebilirsiniz.
monday.com: yaratıcılığınızı en üst seviyeye çıkarın
monday.com, tasarım ekiplerinde süreçleri yönetmek için ihtiyacınız olan tüm özelliklere sahip bir üst düzey yönetim platformudur. Kullanıcı dostu arayüzü, sezgisel tasarımı ve diğer uygulamalardan öne çıkan pek çok özelliği sayesinde herkesin bilgiye kolayca erişmesini sağlar.
Tasarım fikirleri için toplantılar yapın, tasarım özelliklerini inceleyin, ilerlemeyi yönetin, işler tamamlandığında yöneticiyi veya tasarımcıyı bilgilendirin. Tüm bunları ve çok daha fazlasını monday.com ile birkaç dakikada yapabilirsiniz!
Tasarımlarınızı geliştirmeye hazır mısınız?
Tasarım ekiplerinin süreç içerisinde birçok departman ile birlikte çalışması gerekir. İyi bir ortak çalışma ve görev yönetim uygulaması, ekibinizin performansını ve motivasyonunu artıracaktır. Ekipler kendileri için uygun olan bir platformu kullandığında, iletişim hızlanır, işbirliği kolaylaşır ve yaratıcılık en üst seviyeye çıkar.