WhatsApp Business Uygulaması ve API’ın ortaya çıkmasından önce, işletmeler ve özellikle satış çalışanları, tüm müşteri görüşmelerini yönetmek için uygulamadaki grupları yoğun bir şekilde kullanıyorlardı. WhatsApp, iş merkezli çözümlerinin (WhatsApp Business Uygulaması ve WhatsApp Business API) kullanıma sunarak büyük bir değişiklik getirmekte hızlı davrandı.
Bu yeni iş merkezli çözümlerin özelliklerini inceleyelim. İşte ele alacağımız konular:
- WhatsApp Business Uygulaması nedir?
- WhatsApp Business Uygulamasının Özellikleri
- WhatsApp Business API nedir?
- WhatsApp Business App ve WhatsApp Business API farkları
- Bir işletme profili olarak görünün: Bu, bir işletmenin kullanıcılarına tanıdık bir “yüz” ve kimlik vermesine olanak tanır. WhatsApp’ın işletme hesabınızı onaylamasını sağlarsanız, şirket adınızın yanında “doğrulanmış rozeti” bile olabilir. Bu, müşterilere işletmeyle etkileşimde bulunurken bir güvenilirlik duygusu verir.
- Hızlı Yanıtlar: Bu özellikle sık gönderilen mesajları kaydedebilir ve yeniden kullanabilirsiniz. Böylece sık sorulan sorulara anında kolayca geri dönüş yapabilirsiniz.
- Otomatik Yanıtlar: Bu, müşterilerinize otomatik olarak yanıt göndermenize olanak tanır. Örneğin, cevaplayamadığınızda bir “uygun değil” mesajı veya bir müşteri size ulaştığında bir karşılama mesajı ayarlayabilirsiniz.
- Kişileri Etiketleyin: Kolay erişim için işletmeler, kişilerini etiketleyebilir ve sınıflandırabilir. Örneğin, kişileri “Yeni Müşteri” veya “Bekleyen Ödeme” olarak etiketleyebilirsiniz.
- Kataloglar: Kataloglar yardımıyla satıştaki ürün ve hizmetleri sergileyebilirsiniz. Bu, ürün açıklama ve fiyatlarını tek tek göndermeyi veya müşteriyi bir web sayfasına yönlendirmeyi ortadan kaldırdığı için son derece elverişlidir.
- Erişim: WhatsApp dünya çapında 2 milyardan fazla insan tarafından kullanılıyor
- Verimlilik: Müşterilerin sorularını mesaj üzerinden yanıtlamak, telefon veya e-postadan çok daha kolaydır
- Uygun Maliyetli: WhatsApp Business kullanarak yatırımınızı çağrı merkezleri veya CRM sistemleri için saklayabilirsiniz
- Mutlu müşteriler: WhatsApp mesajı kadar basit ve alışılmış bir kanaldan sorularını çözdükten sonra, müşteriler daha ne isteyebilir?
- Otomasyonlar: WhatsApp şablonları ve hızlı yanıtlarla aynı anda daha fazla müşteriyle ilgilenebilirsiniz.
- WhatsApp Business uygulamasının aksine, WhatsApp Business API ile çalışmaya başlamak, işletmenizin diğer iş kanalları ve verilerle sorunsuz bir şekilde entegre olmasını sağlar.
- WhatsApp Business API, yüklü miktarda mesaj alan işletmeler için tasarlanmıştır ve WhatsApp Business uygulamasına kıyasla daha sağlamdır.
- API, hesap başına yalnızca tek bir cihazda kullanılabilen Business uygulamasının aksine, sınırsız sayıda kullanıcıyı ve cihazı destekleyebilir.
- WhatsApp Business uygulamasıyla sağlanan sınırlı otomasyon vardır, oysa bir API ile çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Hızlı yanıtlara, mesaj şablonlarına ve otomatik yanıtlara ek olarak, müşterilerinize yayın göndermek için bildirimler oluşturabilir ve kampanyalar zamanlayabilirsiniz.
- API ile, kişi yönetimi için geçmiş satın alımlar ve konuşmalar gibi faydalı kullanıcı verileri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
WhatsApp Business Uygulaması nedir?
Basit bir ifadeyle, WhatsApp Business App, kuruluşların müşterilerine ücretsiz olarak WhatsApp mesajlaşma platformu üzerinden güvenli bir şekilde mesaj göndermelerine olanak tanır. SMS’den bir adım öne taşıyan şey, WhatsApp’ın doğrudan bir telefon numarasına bağlı olması ve bir dizi rakam yerine markalı bir işletme profili vermesidir. Bu, kullanıcıların WhatsApp’ta kiminle iletişim kurduklarını anında bilmelerini sağlar.
Büyüyen “konuşarak ticaret” eğilimi göz önüne alındığında, WhatsApp Business Uygulaması, küçük işletmelerin satış ve destek ekiplerinin işini kolaylaştıracak bir platform sunuyor. Bu, işletmelere ürün veya hizmetleriyle ilgili sorgulara yeni müşteriler kazanmalarına yardımcı olacak veya mevcut kullanıcıları tatmin edecek zengin, bağlamsal mesajlarla yanıt vermeye olanak sağlıyor.
WhatsApp dünya çapında 2 milyardan fazla kişi tarafından kullanıldığından, kullanıcıların alışması için herhangi bir destekte bulunulmasına gerek yoktur. Müşterileriniz muhtemelen zaten WhatsApp kullanıyor olduğundan, yapmanız gereken tek şey bir WhatsApp Business profili oluşturmak ve bunu işletme numaranıza bağlamaktır.
WhatsApp Business Uygulamasının Özellikleri
WhatsApp Business API nedir?
WhatsApp ekosistemi şunlardan oluşur: Özel kullanıcılar için WhatsApp, WhatsApp Business ve WhatsApp Business API. WhatsApp Business’ın öncelikle küçük işletmeler için olduğundan bahsettik. WhatsApp, hızlı büyüyen işletmeler için ve Business uygulamasının sınırlamalarının üstesinden gelmek amacıyla WhatsApp Business API’yi bir çözüm olarak sunuyor.
WhatsApp Business API, ticaret için güçlü bir araçtır ve özellikle uzaktan çalışma zamanlarda harika bir perakende satış yeri haline geliyor. WhatsApp Business API ile yararlanabileceğiniz avantajlara bir göz atalım:
WhatsApp Business API ve WhatsApp Business farkları
WhatsApp, şüphesiz müşteri katılımını teşvik etmenin, sorunsuz müşteri desteği ve iletişimi sağlamanın en kolay yollarından biridir. Bu nedenle, sizin gibi işletmelerin de WhatsApp Business API ile akımı takip etmek istemesi çok doğal.
Peki WhatsApp Business üzerinden gelen mesaj ve soruları, diğer kanallarınızla birleştirebilirsiniz dersek?
Zendesk, işletmelerin müşteri ilişkilerini iyileştirmek için tasarlanmış yazılımlar geliştiren, hizmet odaklı bir CRM şirketidir. Güçlü ve esnek bir yazılıma sahip olduğu için her türlü işletmenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ölçeklenebilir. İşletmenizin müşteri destek kanallarını Zendesk üzerinde tek platformda buluşturarak hem verimliliğinizi hem de müşteri memnuniyetinizi arttırabilirsiniz. Zendesk ile, ekibinizin her üyesinin müşterileri kolay ve hızlı bir şekilde görebileceği ve bunlara yanıt verebileceği paylaşılan bir ekip gelen kutusuna erişim elde edersiniz. Müşteri katılımını teşvik etmek için Zendesk’in bildirim motoru, zamanında yayın kampanyalarını kolayca ayarlamanıza olanak tanır, böylece kullanıcılarınıza güncelleme gönderme konusunda hiçbir zaman endişelenmenize gerek kalmaz. Tüm müşteri verilerini içeren bir gösterge panosu ve bunları konuşma verilerine, kullanıcı etiketlerine ve daha fazlasına göre kategorilere ayırmak için kullanabileceğiniz filtreler ile kişi yönetimi hiç bu kadar kolay olmamıştı!
Zendesk, WhatsApp Business da dahil olmak üzere, birçok entegrasyonu içinde bulundurduğu için her yenilik yaptığınızda yeni hesap açma ve şifre belirleme süreciyle uğraşmanız gerekmez. Tüm bilgileriniz sizin için eşleştirilir. Temsilcileriniz uygulamalar arası gidip gelmeden tek platform üzerinden her türlü kanaldaki müşterilerinize hızlıca cevap verebilir. Bu sayede müşterilerinizin sahip olabileceği sorulara anında yanıt vererek kesintisiz ve sorunsuz bir müşteri hizmeti deneyimi sunabilirsiniz. Zendesk ile hem kendi sorularınız hem de müşterilerinizin sorunlarını hızlıca çözebilirsiniz.
İster müşteri adayları oluşturmak, ister müşteri desteğinde mükemmelleşmek veya kullanıcı etkileşimini artırmak istiyor olun, Zendesk‘e kaydolun ve WhatsApp Business API erişiminizin yanı sıra çeşitli servise erişim sağlayın. Eğer bu değişimle ilgileniyorsanız, bizimle iletişime geçin!