monday AI Nedir?
monday.com, iş yönetim süreçlerini daha verimli hale getirmek için yapay zeka teknolojisini platformuna entegre ederek yenilikçi yaklaşımını sürdürmektedir. monday AI, kullanıcıların iş akışlarını optimize etmelerine, manuel görevleri otomatikleştirmelerine ve rutin iş döngülerinde zaman tasarrufu sağlamalarına olanak tanır. Temelde monday AI, verilerin eyleme dönüştürüldüğü; ekiplerin daha stratejik ve yaratıcı çalışmasına imkan sağlandığı bir altyapı sunar. monday AI, yapay zeka destekli kolonlar, uygulamalar ve şablonlar olmak üzere farklı özelliklerle ön plana çıkmaktadır.
monday AI Kolonları
monday AI, desteklediği farklı kolon türleriyle iş süreçlerinin otomatik olarak ilerletilmesine yardımcı olur. Gelişimini sürdürmekte olan monday AI, metin (text), açılan liste (dropdown) ve durum (status) kolon türleriyle çalışabilmektedir. monday AI kolon türlerine göre farklı fonksiyonlar sunarken, iş rutinlerinde ihtiyaç duyulan çevikliğe de katkı sağlamaktadır.
A. monday AI – Metin (Text) Kolonu İşlevleri
monday.com’da iş süreçleri tasarlanırken, farklı kolon türleri aracılığıyla ihtiyaç duyulan bilgi alanlarının tanımlanması amaçlanır. Bu bağlamda monday AI fonksiyonları kolon türlerine göre farklı özellikler sağlar. monday AI ile çalışabilen metin kolonları sayesinde, duyarlılık (sentiment), bilginin çıkarılması (extract info), metnin iyileştirilmesi (improve text), özet çıkarma (summarize), çeviri (translate), yazma asistanı (writing assistant) ve özel aksiyonlar (custom actions) gibi fonksiyonlardan yararlanılabilir.
- Duyarlılık (Sentiment) Fonksiyonu: Duyarlılık fonksiyonu, metin kolonunda bulunan bir içeriğin duygusunun tespit edilmesini ve başka bir metin kolonuna bu duygunun çıktı olarak yazılmasına olanak tanır. Kullanım senaryosuna örnek olarak, müşterilerden alınan geri bildirimlerin duygu analiz çıktılarını almak düşünülebilir.
- Bilginin Çıkarılması (Extract Info) Fonksiyonu: Bu fonksiyon ile özgeçmiş, fatura, sözleşme gibi dosyalardan temel bilgiler otomatik olarak dışarı çıkarılır ve farklı bir metin kolonuna yazılır. Dosyaların yanı sıra, metin kolonunda bulunan içerikle ilgili bilgilerin süzülmesine de olanak sağlanır. Özgeçmiş dosyasından, adayın e-posta bilgisinin metin kolonuna çıkarılması, örnek kullanım senaryosu olarak kabul edilebilir.
- Metnin İyileştirilmesi (Improve Text) Fonksiyonu: Metin alanına yazılan içeriğin, farklı bir metin alanına monday AI tarafından iyileştirilmiş halinin yazılmasıdır. Bu fonksiyon metnin içeriğini daha profesyonel ve anlaşılır bir dile çevirirken, dil bilgisi ve yazım hatalarını da giderir. Örnek olarak bu fonksiyon, dijital içerik üreticilerinin yazdıkları içeriği son kez otomatik olarak kontrol etmeleri açısından faydalı olabilir.
- Özet Çıkarma (Summarize) Fonksiyonu: Metin alanına yazılan içeriğin, farklı bir metin alanında özetlenmesi fonksiyonudur. Belirlenen monday AI tarifine göre, adreslenmiş metin alanı için başka bir metin alanında otomatik olarak özet çıkarılabilir. Kullanım senaryosuna örnek olarak, müşterilerden alınan açık uçlu geri bildirimlerin özetlenerek daha yalın çıktılara dönüştürülmesi düşünülebilir.
- Çeviri (Translate) Fonksiyonu: Metin alanına yazılan içeriğin, farklı bir metin alanında, istenilen dile göre çevirisinin yapılması fonksiyonudur. Belirlenen monday AI tarifine ve çeviri yapılacak dil seçimine göre, adreslenmiş metin alanındaki içerik, başka bir metin alanına otomatik olarak çevrilir ve yazılır. Global ekiplerden toplanan açık uçlu taleplerin, tanımlanmış dile göre otomatik olarak çevrilmesi ve taleplerin daha seri işleme alınması, bu fonksiyon için kullanım örneği olabilir.
- Yazma Asistanı (Writing Assistant) Fonksiyonu: Bu fonksiyonla, yazılmak istenen içeriğin belirlenmesiyle birlikte monday AI tarafından içeriğin başka bir metin alanında otomatik olarak oluşturulması sağlanır. Kullanım senaryosuna örnek olarak, e-posta şablon türü tanımı yapıldıktan sonra başka bir metin kolonunda belirlenen şablon türüne göre e-posta içeriğinin oluşturulması düşünülebilir.
- Özel Aksiyon (Custom Action) Fonksiyonu: Bu fonksiyon ile birbirini takip eden otomatik aksiyonlar ve işlevler tasarlanabilir. Kullanım örneği olarak, rutin işlerin 4 günlük periyotlarda takip edildiği senaryoda; gelen bir işin, geldiği günden 4 gün sonrası için son takip tarihi atamasının otomatik olarak yapılması düşünülebilir.
B.monday AI – Açılan Liste (Dropdown) ve Durum (Status) Kolonu İşlevleri
monday AI, metin kolonlarının yanı sıra açılan liste ve durum kolonları için de desteklenmektedir. Şu an için açılan liste ve durum kolonlarında, kategorize etme (categorize) özelliği kullanılmaktadır. Bu özellik, herhangi bir metin veya öğe ismi alanında tutulan içeriğin, monday AI ile otomatik olarak kategorilere ayrılmasını sağlar. Eğer ön tanımlı olarak belirlenmiş kategoriler durum kolonunda tutuluyorsa, içerik tek bir etiket ile karşılık bulacaktır; şayet kategoriler açılan liste kolonunda tutuluyorsa, ilgili içerik için birden fazla etiket ile çıktı alınabilmesi mümkün hale gelir. Ayrıca monday AI özelliğinin gelişmiş ayarlarına, kategorize etme fonksiyonuyla ilgili tanımlamalar (prompt) girilerek, modelin nasıl çalışacağı veya nasıl çıktı vereceği belirlenebilir. Bu fonksiyona kullanım örneği olarak, IT departmanında toplanan taleplerin, talep içeriğine göre ilgili departmana görev olarak atanabilmesi senaryosunda; monday AI ile talep içeriğinin otomatik olarak kategorize edilerek ön tanımlı departmanlara adreslenmesi sağlanabilir.
—