monday Dev 2024 Yenilikleri
2024 yılı sona ererken, monday.com, monday dev ile yazılım geliştirme süreçlerini daha verimli hale getirecek önemli yenilikler sundu. Bu yazımızda, yıl boyunca eklenen yeni özellikleri ve bu güncellemelerin yazılım geliştirme ve proje yönetimi süreçlerinize nasıl katkı sağladığını inceleyeceksiniz.
Kanban Geliştirmeleri
Kanban, görevlerin kartlarla temsil edildiği bir proje yönetim şeklidir. Bu yöntemde görevler yani kartlar alanlarla temsil edilen aşamalar arasında ilerletilir. Görevlerin önceliklendirilmesi ve kapasite kontrolü gibi pek çok kriter bu yöntemle görselleştirilebilir ve projenin takibini kolaylaştırır.
monday.com kanban ekipleri için kanban görünümü sunar. Ekipler görevleri seçtikleri aşamaya yürütebilir ve seçtikleri kolonları kanban kartına sürükleyip bırakarak kart görünümünü düzenleyebilirler.
★2024 yılında yapılan yeni düzenlemelerle artık kanban kartlarına açılır liste kolonu ve bağlantı kolonu eklenebiliyor hale geldi.
★Kanban kartları daha açık hale getirildi ve kullanıcıların kart üzerinden görev bilgilerini takip edebilmeleri sağlandı.
★Ekiplerin kapasite kontrollerini sağlayabilmeleri için aşamalar limitlenebilir hale getirildi. Bu sayede ekipler aynı anda başlayacak ya da aynı anda yürüyecek görev sayısını önceden belirleyerek verimi arttırabilirler.
Burndown Grafiği
Burndown grafiği, sprint içinde planlanan ve tamamlanan görevlerin görselleştirildiği bir grafiktir. Çevik proje yönetiminin en sık kullanılan grafiklerinden biridir.
★2024 yılında burndown grafiği üzerinde düzenlemeler yapılarak grafiğin daha ayrıntılı ve anlaşılır olabilmesini sağlandı. Artık burndown grafiği durum etiketlerine göre etiketlenebiliyor ve sprint üzerinde devam eden yada takılan görevler grafik üzerinde görülebiliyor.
★Burndown grafiği kişi, durum ve hatta pano üzerinde bulunan tüm kolonlara göre filtrelenebiliyor. Filtreler yardımıyla spesifik bir ekip üyesinin sprint içindeki performanslarını analiz edebilir ya da yalnızca yüksek öncelikteki görevlerin tamamlanma durumlarını görüntüleyebilirsiniz.
★Burndown grafiği dashboard araçları arasına eklendi. Grafik, proje ya da epik geneli için kullanılabilir.
Velocity Chart (Hız Grafiği) & Planned-Unplanned Chart (Planlanmış ve Planlanmamış Grafiği)
monday Dev çevik ekiplerine iç görü sağlayarak verimliliklerini artırmak adına yeni grafikler eklendi.
★2024 yılında monday Dev ürünününe Velocity (Hız) grafiği eklendi. Hız grafiği, sprint içerisinde tamamlanan görevlerin sprint süresinin oranını ifade eden bir grafiktir. Bu sayede sprint başına tamamlanan görevleri ve trendleri görebiliriz.
★Bir diğer grafik ise Planlı ve Plansız Grafiği (Planned vs. Unplanned Chart). Sprint planlamalarını analiz ederek planlanan ve planlanmayan görevlerin dağılımı gösterir. Bu grafik yardımıyla ekipler sprint planlamalarını iyileştirebilir.
Koşullu durum değişikliği
2024 yılında daha önce monday CRM ürününe ait bir özellik olan koşullu durum değişikliği monday Dev ürününe de eklendi. Bir durum kolonunda değişiklik yapılabilmesi belirlenmiş koşulların sağlanmasını gerektirir.
Örneğin bir görevin tamamlanması için ilgili belgenin tamamlanmış olması ya da yönetici tarafından onaylanması ve hatta belgenin tamamlanmış ve yöneticinin geri bildirim vermiş olması gibi birden çok koşulun yerine getirilmiş olması gerekebilir. Durum kolonuna eklenecek koşul ile gerekli işlemler tamamlanmadan görevin tamamlanmasını engelleyebilirsiniz. Buna ek olarak görev tamamlandı olarak güncellendiğinde açılan pencerede koşulları görerek son kontrolü sağlayabilirsiniz.
GitHub Yenilikleri
Yazılım ekipleri tarafından sevilerek ve sıklıkla kullanılan GitHub platformu monday ile entegre çalışabilir.
★monday Dev ürününe birlikte çalışmayı kolaylaştırmak ve verimi arttırmak için GitHub Actions aracını geliştirdi. GitHub Actions, sürekli teslimat (CD) ve sürekli entegrasyon (CI) gibi görevlerini sizin için yürüten bir yazılım denetim aracıdır. GitHub Actions, otomasyonlarıyla testler yürütebilir, hata anında bildirim alabilir ve hataları tarayarak kodunuzu düzeltebilirsiniz.
★2024 yılında eklenen GitLab kullanan ekipler için yapılan bir diğer yenilik ise mühendislik performansları panosudur. Bu yenilikle ekipler Git durum güncellemelerini gerçek zamanlı sağlayarak sprint darboğazlarının belirlenme süresini kısaltır.
Roadmap Tracker Görünümü
2024 yılında monday Dev’e gelen bir diğer özellik yeni bir görünüm olan yol haritası izleyici (Roadmap tracker) görünümüdür. Dev ürününde bulunan her panoya eklenebilen bu görünümle en basit tanımıyla ekibinizin yol haritasını görev, proje yada ürün bazında görselleştirebilirsiniz. Örneğin bir yazılım ekibinin parçasıysanız önceliklendirdiğiniz görevleri planlayabilir ve proje ilerleyişini takip edebilirsiniz.