WhatsApp artık sadece mesajlaşma ve aramalar için kullanılmıyor. Facebook’un bir parçası olan bu uygulama, hem girişimciler hem de küçük işletme sahipleri için bir etkileşim ve ticaret aracı haline geldi. Marka oluşturma, müşteri etkileşimi ve deneyimi ve gelir fırsatları için ek bir kanal olarak kullanılıyor.
Günümüz tüketicilerinin ve işletmelerinin dinamikliği tercih etmesi etrafında tasarlanan WhatsApp, şirketlerin birkaç farklı temas noktası aracılığıyla mobil ortama geçmelerini sağlıyor. WhatsApp’ın sunduğu özellikler arasından küçük işletmeler için faydalı olacak 6 özelliği bir araya getirdik.
Ürün kataloğu oluşturma
Facebook, 2019 yılında WhatsApp Business kullanıcıları için ürün kataloğunu tanıttı. Uygulama içinde müşterilerinizin uygulama üzerinden göz atabileceği ürünlerinizin online kataloğunu oluşturabilirsiniz. Alışveriş yapanların her bir ürün hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olan, onları bilgilendiren ve satın almaya teşvik eden önemli içerikler ekleme olanağına sahipsiniz. Bu bilgiler; ürün adı, ürün açıklaması, bir URL bağlantısı, ürün SKU’su ve hatta her bir ürünün resmi gibi öğeleri içerebilir.
Henüz gerçek bir web varlığı geliştirmemiş küçük işletmeler için bu, minimum çabayla müşterilerin karşısına çıkmanıza yardımcı olabilir. Yalnızca yerel müşteriler tarafından bilinen yeni işletmeler için özellikle yararlıdır.
Ürün siparişi
Alışveriş yapanlar, ürünlerinize göz atmanın ve ürünlerinizi öğrenmenin ötesinde, bir veya daha fazla ürüne anında tıklayabilir, bunları uygulamadaki bir alışveriş sepetine ekleyebilir ve bir satın alma işlemini tamamlayabilir.
WhatsApp Business bu işlevi 2020’de ekledi ve 2021’de daha fazlasını eklemeyi planlıyor. Bu, tüm alışveriş sürecinin WhatsApp uygulamasının mesajlaşma penceresinden yapılabileceği anlamına geliyor.
Alışveriş sırasında konuşmalar
WhatsApp, konuşarak ticaret konseptini ilerletiyor. Konuşarak ticarette şirketler, satın alma süreci boyunca müşterilerle iletişim kurmak için etkileşimli medyayı (WhatsApp gibi) kullanır. Genellikle cevapsız kalan telefon aramalarından, genellikle müşterilere daha az müdahaleci hissettiren anlık mesajlaşmaya geçerek yanıtınızın ve etkileşim oranınızın arttığını görebilirsiniz.
Sadece kendileriyle kimin iletişim kurduğunu bilmekle kalmaz, aynı zamanda markanızla olan konuşma üzerinde daha fazla kontrol sahibi olurlar. Ayrıca, telefon görüşmelerinin maliyetli veya pratik olmadığı durumlarda uluslararası müşterilerle iletişim kurmanın daha kolay ve daha uygun maliyetli bir yoludur.
Konuşmalı ticaret, promosyon mesajlarından farklıdır. Şirketinizin müşterilerle ilişkiler kurmasına yardımcı olan diyaloğa odaklanır, böylece müşteri satın alma yolculuğunun tüm aşamalarında, ihtiyacın tanınmasından satın alma kararına (ve hatta yeniden satın almaya) kadar düzenli bir etkileşim oluşturur.
WhatsApp, size en etkili diyalog stratejilerinde rehberlik eden mesajlaşma şablonları da dahil olmak üzere, bu konuşmaları başlatmak için birçok yol sunar. Örneğin, bir konuşmayı teşvik etmeye yönelik düşünceli yaklaşımlar, müşterilere ürünler veya hizmetler hakkında soru sormaları için alan sağlamayı içerir. Ayrıca, nakliye ve teslimatla ilgili sipariş güncellemeleri ve onayları vermeyi ve çalışma saatleri ve benzeri sorularla ilgili temel sorulara yanıt vermeyi içerir. Uygulamayı ayrıca yaklaşan teklifler hakkında bilgi paylaşmak veya bir müşterinin doğum günü veya yıl dönümüne bağlı kişiselleştirilmiş mesajlar ve fırsatlar sunmak için de kullanabilirsiniz.
Daha karmaşık özellikler için WhatsApp API
WhatsApp Business’ın ötesinde, daha büyük işletmeler ve mesajlaşmada gelişmiş gelişmişlik arayan işletmeler için tasarlanmış, WhatsApp Business API olarak bilinen ücretli sürümü keşfedebilirsiniz. Bu sürüm, ürün siparişi ve sipariş kontrolü dahil olmak üzere kapsamlı bir dizi ek özellik sunar.
API, Facebook reklam araçlarıyla entegrasyonu içerir, böylece hedef kitle üyeleri, ücretli bir sosyal medya reklamı aracılığıyla markanızla doğrudan iletişime geçebilir. Bir API olduğundan, WhatsApp Business’ın gücünü daha da genişletmek için diğer üçüncü taraf şirketlerle entegre olabilirsiniz. İşletme profili sayfanızı işletme açıklaması, iletişim bilgileri (adres, e-posta adresi ve web sitesi URL’si) ve bir kapak fotoğrafı gibi ek içeriklerle optimize edebilirsiniz.
Ek olarak, WhatsApp API, uygulamadaki hedef kitleniz hakkında daha sağlam ölçümler sunar. Buna karşılık, bu zeka, pazarlama ekibinizin daha etkili mesajlaşma, kampanyalar ve ürün teşhirleri geliştirmesine yardımcı olabilir.
Dahili bir fırsat
WhatsApp Business öncelikle potansiyel müşteriler ve mevcut müşterilerle kullanılacak harici bir araç olsa da, uygulama aynı zamanda ekip üyeleriniz için iş akışlarını kolaylaştırmaya yardımcı olacak dahili uygulamalar da sunar. Bu, çalışanlarınızın iş dışında iletişim kurmak için halihazırda kullanabilecekleri basit bir araçtır ve bu, başka bir araç kullanmak zorunda kalma konusunda çok az veya hiç geri bildirim olmadan devreye almayı daha da kolaylaştırır.
Satış veya pazarlama gibi belirli gruplar geliştirmek için WhatsApp’ı kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu şekilde ekipleriniz bilgileri e-posta yerine anlık mesaj yoluyla paylaşabilir. Birçok kişi bu hızlı iletişim kanalını kullanmayı tercih eder, bu nedenle onu çalışma ortamında tanıtmak mantıklı bir seçimdir.
Yeni iş bölgeleri
WhatsApp, işletmenizin daha basit bir ticaret altyapısıyla yeni bölgelere taşınmasına yardımcı olan bir araçtır. Bu, start-up veya küçük işletmeniz için yeni büyüme alanlarına genişlemenin ideal ve uygun maliyetli bir yolu olabilir. Eşi görülmemiş zamanlara ve fiziksel iş sınırlamalarına uyan benzersiz bir iş modeli sunar.
Bu, WhatsApp Business’ı hizmet tabanlı bir işletme için bir rezervasyon veya danışma platformu olarak veya fiziksel bir mağazası olmayan bir restoran veya perakendeciden teslimatlar için kullanmak anlamına gelebilir. Ayrıca, çalışanlarınızın ve dış kaynaklı ekip üyelerinizin bağlantıda kalmasına yardımcı olacak bir kanal sağlayarak şirket içi büyümeye yardımcı olabilir.
Peki WhatsApp üzerinden gelen talep ve soruları tek platformda birleştirebilirsiniz dersek?
Zendesk, işletmelerin müşteri ilişkilerini iyileştirmek için tasarlanmış yazılımlar geliştiren, hizmet odaklı bir CRM şirketidir. Güçlü ve esnek bir yazılıma sahip olduğu için her türlü işletmenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ölçeklenebilir.
İşletmenizin müşteri destek kanallarını Zendesk üzerinde tek platformda buluşturarak hem verimliliğinizi hem de müşteri memnuniyetinizi arttırabilirsiniz. Zendesk ile, ekibinizin her üyesinin müşterileri kolay ve hızlı bir şekilde görebileceği ve bunlara yanıt verebileceği paylaşılan bir ekip gelen kutusuna erişim elde edersiniz.
WhatsApp’ın Türkiye’de yaklaşık 40 milyon kullanıcısı bulunuyor. Herkesin günlük hayatta kullanmaya alıştığı bir platformdur. Zendesk ve Omni Factors ile WhatsApp’ı hizmetlerinize dahil ederek siz de müşterileriniz günlük hayatlarının bir parçası olabilirsiniz.