Harika bir video izlediğinizi düşünelim. Birkaç gün sonra bir arkadaşınızla buluşuyorsunuz ve bu videoyu ona da göstermek istiyorsunuz. YouTube’da arıyorsunuz, ancak tam başlığı hatırlayamıyorsunuz. Aslında, belki de YouTube’da görmediniz. Yoksa Twitter’da mı görmüştünüz? Belki de Instagram’da görmüştünüz. Adı tam olarak neyi ve nerede karşınıza çıkmıştı? Bu tür bilgilerin unutulması kolaydır.
Şimdi şirketinizin tüm marka bilinci oluşturma kampanyasının bu videoya dayandığını düşünün. O videoyu bulamazsanız kampanya çöpe gidecek.
Çok fazla şirket, en önemli metin dosyalarına, resimlere, videolara, ses dosyalarına, zengin medya varlıklarına ve daha fazlasına (dijital varlıklarına) sahiptir ve ihtiyaç duydukları anda aradıklarını bulamazlar.
Ancak bu kaosu ortadan kaldırmak için basit bir çözüm var: dijital varlık yönetimi (DAM).
Dijital varlık yönetimi nedir?
Dijital varlık yönetimi, markanız için kritik olan tüm varlıkları alıp tek, aranabilir bir yerde depolamak anlamına gelir. Dijital varlık yönetimini gerçekten anlamak için, 3 kelimenin her birini kendi başına düşünmek ve ardından hepsini bir araya getirmek en iyisidir.
Dijital, elbette, çevrimiçi olan her şey anlamına gelir.
Dijital varlık, herhangi bir dijital içerik parçasına ek olarak ne olduğunu ve nasıl kullanılacağını açıklayan meta verilerdir. Dijital varlık, metin tabanlı bir dijital dosya, ses dosyası, resim, video, etkileşimli medya veya multimedya olabilir.
Bu durumda dijital varlık yönetimi, veri yönetimine anlamına gelir: verileri ihtiyacınız olduğunda kolayca bulabilmeniz için güvenli bir yerde kataloglama ve saklama eylemidir.
DAM sisteminin çatısı altında birçok çeşide hizmet bulunur: dijital varlıklar edinme, organize etme, meta verilerini kataloglama, verileri hasar, kayıp veya hırsızlıktan koruma ve gerektiğinde ulaşma.
En basit dijital varlık yönetimi yazılımı veri tabanlarını yönetir. Bazı daha güçlü uygulamalar, depolamayı ve erişimi otomatikleştirebilir veya yöneticilerin veri tabanındaki dijital varlıkları düzenlemesine izin verebilir.
Pek çok dijital varlık tescilli olduğu için yazılımın güvenlik özellikleri çok önemlidir. Bazı veri tabanları, yöneticilerin dijital varlıkları müşterilere satmasına izin verir.
Dijital varlıklar her sektörde pazarlama için giderek daha önemli hale geliyor. Bu yüzden daha özelleştirilebilir, uyarlanabilir ve kullanıcı dostu dijital varlık yönetimine yönelik artan bir talep var.
Kullanım durumlarına geçmeden önce dikkate değer başka bir soruyu ele alalım: Tüm bunlar tam olarak neden bu kadar önemli?
Dijital varlık yönetimi neden önemlidir?
Dijital varlık yönetimi pazarı 2020’de 2,96 milyar dolar kazandı. 2026’ya kadar 3 kat daha fazla değer kazanması bekleniyor.
Peki, tüm bu talep nereden geliyor? Cevap basit: yatırım yapmaya değer olduğu için.
Etkili bir DAM çözümü, bir şirkete büyük miktarda para tasarrufu sağlayabilir. Kötü varlık yönetimi büyümeyi kısıtlar, ancak iyi varlık yönetimi büyümeyi ilerletebilir.
Bir çalışana saat başına dijital içerik oluşturması için yüklü bir ödeme yaptığınızı varsayalım. Bu çalışan, en son pazarlama kampanyanız için bir dijital içerik oluşturmak için 8 saat harcıyor, bunu sabit diskinde saklıyor ve hafta sonu için eve gidiyor.
Pazartesi günü işe gittiğinde bir güç dalgalanmasının bu çalışanın bilgisayarını yaktığını keşfediyorsunuz. Tüm dijital içerik kaybedildi. Yeniden oluşturmak ve meta verileri sıfırdan yeniden oluşturmak için bu çalışanın yeniden 8 saat çalışması gerekiyor.
İlk kez oluşturmaları için bu çalışana yaptığınız ödeme çöpe gider – bu, kötü dijital varlık yönetiminin doğrudan bir finansal maliyetidir. Merkezi bir veri tabanıyla, kahvenizi bitirene kadar kaybedilen dijital varlığı geri alabilirdiniz.
Tek seferlik felaketler olmasa bile, varlıklarınızı merkezileştirmemek size çok pahalıya mal olabilir. Bugünlerde çok az kuruluş çevrimiçi içerik olmadan geçinebiliyor. Bir şirket ne kadar büyürse, sisteme o kadar çok içerik girer. Tüm bu içeriğin marka tutarlılığını ve doğruluğunu sürdürmesi gerekir.
Dijital varlık yönetimi olmadan, her bir içeriği inceleme yeteneğiniz ciddi şekilde kısıtlanır. Ya yapabileceğiniz pazarlama miktarını yapay olarak sınırlandırırsınız ya da er ya da geç kendinizi büyük bir kayba yol açacak bir şey içerik, örneğin önemli paydaşlarla yapılan kritik bir toplantıda yanlış tarihli bir video, kullanırken bulursunuz.
Her şey yolunda gitse bile dijital varlık yönetimini kullanmazsanız, operasyonlarınızı yavaşlatmış olursunuz. Örneğin içerik ekibiniz yeni içerikler üretmek yerine durmadan dijital varlıklara yönelik isteklerini yanıtlamak zorunda kalır. Bu istekler diğer içerik üreticilerinden, ekiplerden, iş ortaklarından ve müşterilerden gelir. Herkes varlıklarını tek bir self servis konumundan alabilse ve şirketin en son marka stratejileriyle uyumlu olduklarını bilseler daha kolay olmaz mıydı? İşte tam da bu yüzden dijital varlık yönetimi önemlidir.
Güvenlik ele almanız gereken diğer bir önemli konudur. Kuruluşunuz dijital varlıklara sahip olduğunda, siber saldırılar kârlılığınız için ciddi bir risk oluşturur. Bu saldırılar ekibinizin içinden bile gelebilir.
Yine de Varonis, tüm şirketlerin %64,3’ünün herhangi bir çalışanın serbestçe erişebileceği 1000’den fazla dijital dosyaya sahip olduğunu bildiriyor.
Dijital varlık yönetim sistemi sadece bir kütüphane değildir. Aynı zamanda bir kasadır. Doğru yöneticiyle, potansiyel bir saldırının bile ulaşmasından endişe etmeden dijital varlıklarınızı bulutta yedekleme güvencesinin keyfini çıkarabilirsiniz.
Dijital varlık yönetiminin bazı örnekleri nelerdir?
Hala dijital varlık yönetiminde satış yapmadıysanız, bu bölümde 7 kullanım örneği topladık.
1. Tüm markanızı merkezileştirin
Dijital varlıkları oluşturan kişiler, nerede depolandıklarını ve hangilerinin güncel olduğunu da bilmelidir. Ancak pratikte bu, zamanlarının çoğunu diğer insanların ihtiyaç duyduğu dijital varlıklar veya meta veriler için aramaya harcadıkları anlamına gelir.
Markanızın en önemli özelliklerini tek bir yerde depolayarak içerik oluşturma yaşam döngünüzü düzenleyebilirsiniz.
Birisi bir dijital varlık oluşturmak için atandığında, tüm başlangıç bileşenlerini parmaklarının ucunda olacak. Bu zaman kazandırır ve marka tutarlılığını korumanızı sağlar.
Yukarıdaki monday.com içerik takvimi şablonu bunun nasıl çalışabileceğini gösterir. Zamanlama belgesine özel sütunlar ekleyerek, herkesin ihtiyaç duyduğu şeyi, ihtiyaç duyduğu anda bulmasını kolaylaştırabilirsiniz.
2. Satış ekibinizi destekleyin
Müşteriye ilgilenen tüm operatörleriniz gibi, satış ekibinizin de işlerini yapabilmek için dijital varlıklara erişmesi gerekir. Marka varlıkları olası satışları yakalayabilir, toplantıları kolaylaştırabilir ve potansiyel müşterileri satışa kadar götürebilir.
monday.com CRM şablonu, potansiyel müşterilerle anlaşmaların ne kadar iyi gittiğini izler.
Çalışma İşletim Sistemi aracılığıyla, hangi satış temsilcilerinin hangi varlıklarla çalıştığını bir bakışta takip ederek onu dijital varlık depolamanıza da bağlayabilirsiniz.
Bu şekilde, bir varlığın veya meta verilerinin güncellenmesi gerektiğinde, bilmesi gereken her temsilciyi anında bilgilendirebilirsiniz.
3. Müşterilerinize yardımcı olun
Dijital varlıklar sadece pazarlama için değildir. Daha iyi müşteri deneyimlerini de teşvik edebilirler.
Dijital metin, resimler, ses, video ve zengin medya varlıkları, yeni müşterilerinize katılım sürecinde rehberlik edebilir. Markalı teknik destek sağlayabilir ve onları ilgilenebilecekleri yeni özelliklerle tanıştırabilirsiniz.
Satış ekibinde olduğu gibi, dijital varlık yönetiminizi, müşteriye yönelik çalışmaları takip ettiğiniz gösterge paneline bağlayarak bir üst seviyeye çıkarabilirsiniz.
Müşterilerinizden herhangi biri dijital varlıklardan yararlanabiliyorsa, onlara yeni bir sütunda bağlantı verin. Artık hesap yöneticileri onlara bir tıklamayla ulaşabilir.
4. Video içeriği üretimiyle ilgili yardım
Video içeriği son zamanlarda inanılmaz derecede popüler, ancak aynı zamanda büyük bir zaman kaybıdır – tabii hızlı bir şekilde halletmek için bir süreciniz yoksa.
Marka videoları ne kadar ayrıntılı olduklarına göre değişir. Bir pazarlama ekibi tam kapsamlı video prodüksiyonlarını kullanırken, başka bir pazarlama ekibi müşterilerin telefonlarından izleyebilmeleri için basit videoları tercih edebilir.
Her iki durumda da videoda markalı varlıklar olmasını istersiniz. Bu, logolar, bağlantılar, bilgi grafikleri ve daha fazlası anlamına gelir.
Yukarıdaki monday.com video prodüksiyon yönetimi şablonunda, her videoyu doğrudan ihtiyaç duyulan dijital varlıklara bağlayabilirsiniz.
Dijital varlık yönetimi, bileşen parçalarını herkesin parmaklarının ucuna yerleştirerek video üretmek için gereken süreyi kısaltır.
5. İçerik dağıtımını otomatikleştirin
Size ilk olarak gösterdiğimiz örnekteki içerik takvimi şablonunu hatırlıyor musunuz? Bir kez daha göz atın.
Biraz özelleştirmeyle, doğrudan dijital varlık yönetimi çözümünüze bağlı bir içerik dağıtım takvimi oluşturabilirsiniz.
Bir dijital varlığı geliştirmeyi veya güncellemeyi tamamladığınızda, onu ait olduğu veri tabanında saklayın. Planlanan zamanda, içerik takvimi bunu otomatik olarak alır ve sizin parmağınızı bile kıpırdatmanıza gerek kalmadan web sitenizde paylaşır.
Özel bir DAM sistemi ile kastettiğimiz budur. Harika, değil mi?
6. Omni-channel analitik elde edin
Dijital varlık yönetimiyle ilgili harika şeylerden biri, bunun yalnızca sizden müşterilerinize akan verilerle ilgili olmamasıdır. Bu veriler de size geri akar.
Dijital varlıklarınızı bir veri tabanında toplamak, onları her zaman takip edebileceğiniz anlamına gelir. Bu, görüntülemeler, etkileşimler, başarılı dönüşümler veya diğer metriklerde her birinin ne kadar iyi performans gösterdiğini merkezi bir konumdan takip edebilirsiniz. Gelirleri en üst düzeye çıkaran veriye dayalı pazarlama kampanyaları oluşturabilirsiniz.
7. Hassas varlıkları koruyun
Bulut depolama, çoğunlukla çevrimiçi işletmeler için gerçekleşen bir rüyadır. Ancak dikkatsizce yaklaşırsanız bu bir kabus olabilir. Dijital varlık yönetimini nasıl yürütmeyi seçerseniz seçin, verilerinizi 2 tür tehditten korumalıdır: harici ve dahili.
İç tehditlere karşı korunmak için iyi bir DAM sistemi, kimin hangi varlıklara erişim iznine sahip olduğunu kontrol etmenize izin vermelidir. Ekibinizin her üyesine güveniyor olabilirsiniz, ancak temel düzeyde dikkatli olmak asla zarar vermez.
Harici güvenlik için, DAM çözümünüzün buluta koyduğunuz herhangi bir dijital dosyayı şifrelemesi gerekir, bu da onları saldırılardan güvenli hale getirir.
monday.com, platformumuzda sakladığınız her şeyi korumak için kırılmaz AES-256 şifreleme kullanır.
Sonuç olarak
Artan sosyal medya kullanımı yüzünden işletmeler artık farklı kanallardan hizmet vermeye başladı. Bu da verilerde artış demek. Ticaret modelleri değişirken yönetim modellerini değiştirmemek sadece gelişiminizi yavaşlatacaktır. Dijital varlık yönetimine başlama zamanı çoktan geldi. Şirketinizin dijital değişimden faydalanarak uzun vadeli müşteriler elde etmesinin ve memnuniyeti artırmasının tek yolu değişime uyum sağlamaktır.
Yaratıcı istekleri yönetmek için en iyi DAM yazılımının yapılamayacağı kanıtlanmış bir gerçektir – çünkü “en iyi” herkes için farklıdır. Size tek bir iş akışı sunmak yerine monday.com, kendi iş akışlarınızı oluşturmanız için ihtiyacınız olan her şeyi size verir. Tamamen özelleştirilebilirdir, böylece işletmeniz için en iyi çalışacak dijital varlık yönetim sistemini yapılandırabilirsiniz. monday.com‘u kullanarak ihtiyaçlarınıza göre özel olarak hazırlanmış kurumsal kalitede bir DAM sistemi oluşturun ve değişime siz de katılın. Ücretsiz deneme sürecinize bugün başlayın!