9 Mart Salı tarihinde Omni Factors olarak “Birlikte Çalışabilen Ekipler: “Yönet, Bütünleştir ve Otomatikleştir”” webinarı düzenlemiştik. Kaçıranlar için webinar’da konuşulan önemli konular hakkında bir makale hazırladık.
monday.com nedir?
monday.com ekiplerin projeleri ve iş akışlarını güvenle çalıştırmasına imkan sağlayan bir İş İşletim Sistemidir. Basit tasarımı çalışmanızı düzenlemeyi kolay ve eğlenceli hale getirir. monday.com ile uzun e-posta dizileri ve gereksiz toplantılara olan ihtiyaç ortadan kalkar. Tüm iletişim ve dosyaları tek bir yerde merkezileştirir. Farklı konumlar, kuruluşlar ve ekipler arasında kolayca işbirliği yapabilirsiniz. Ekiplere, işlerini organize etmeleri için kişilere ve bilgilere erişim sağlayan lokasyonunuzdan bağımsız dijital bir çalışma ortamı sunar. Monday kuruluşlara, işletim sistemlerini dönüştürmek ve ekiplerini güçlendirmek için sonsuz esneklik sağlar.
monday.com ile takımlarınızı nasıl güçlü hale getirebilirsiniz?
Ekiplere işlerini organize etmeleri için dijital bir çalışma yeri sağlar.
- Tek bir yerde iletişim ile toplantıları, mesajları ve e-postaları azaltır.
- Nerede olursanız olun ekipler arasında işbirliği yapar.
- Dakikalar içinde uzaktan çalışmaya hazır olur. Önceden oluşturulmuş şablonlarla ekibinizin hızlı bir şekilde işe kanalize olmasını sağlar.
- Zoom entegrasyonu ile toplantıları eyleme dönüştürür.
- Eyleme geçirilebilir uyarıları alır ve potansiyel sorunları daha üst düzeye çıkmadan önce tespit eder.
- Kolayca anlaşılabilir görünümlere dayalı olarak veriye dayalı kararlar alır.
- İşinizde üst düzey bir genel bakış elde edip ve büyük resme odaklanır.
- İş hızıyla çeviklik kazanır ve değişikliklere uyum sağlar.
- Hesap verebilirlik kültürü oluşturur.
- Ekiplere hızlı olmak için ihtiyaç duydukları özerkliği sağlar.
- Herkesin her zaman kurumsal standartlara uyduğundan emin olur.
- Manuel olarak yinelenen görevleri ortadan kaldırır.
- İnsan hatası olasılığını en aza indirir.
- Kod içermeden, hazır reçeteler ile herkesin yapmasına imkan sağlar.
- Ekiplerin bunalmadığından veya yeterince dolu olduğundan emin olur.
- Teslim tarihlerini kaçırmamak ve tükenmeyi önlemek için ayarlamalar yapar.
- Gerçek zamanlı raporlamaları alır ve anında güncellemeler yapar.
- Kısaca bize Vispera’yı ve kendinizi anlatır mısınız?
- Monday.com’u yıllardır kullanıyorsunuz, öncelikle Monday.com’a bu kadar sadık olmanızın sebebi sizce nedir?
- Geçen süre boyunca eminim bir çok kez Monday.com’a geri bildirim verme şansınız oldu, bunların etkisini Monday.com’da görebildiniz mi?
- Tüm şirket genelinde monday.com kullanan bir iş ortağımız olarak, şirket genelindeki faydaları sizce nelerdir?
- Kısaca bize YW’yu ve kendinizi anlatır mısınız?
- Çok hızlı adapte olan bir iş ortağımızsınız, monday.com’da hangi süreçlerinizi takip ediyorsunuz?
- monday.com’un 14 günlük bir deneme süresi var siz bu süre içerisinde kullanımınızı ayağa kaldırdınız ve şu anda şirket geneline yayıyorsunuz. Bu deneyimi nasıl özetlersiniz.
- Sizin sektörünüzde Monday.com’u iş akışlarında kullanan çok fazla iş ortağımız var -ve doğal olarak kullanmayanlar da var- burada hali hazırda kullananların daha iyi sonuçlar elde etmesi için neler önerirsiniz? Ayrıca henüz kullanma şansı elde etmeyenler için neler kaçırdıklarını kısaca nasıl özetleyebilirsiniz?
- monday.com’un bir çok özelliği arasında işinize en çok yarayan özellik nedir?
- Sorumlu tek bir kişi mi var?
- Panolarda yapılan değişiklikler herkes için geçerli mi?
- Benzer başka programlar bulunuyor mu?
- Monday’in teknik alt yapısı nedir?
En karmaşık projelerinizi basitleştirip ve bir bakışta takip edebilirsiniz.
Şirket hedeflerine ve ölçümlerine net bir bakış açısı sağlar.
Önemli konulara odaklanır.
Ekip kapasitesine göre projeleri atar ve dengeler.
Dünyada ve Türkiye’de bir çok iş ortağımız Monday’i pandemi öncesinde ve sonrasında kullanmaktadırlar. Yukarıda saydıklarımı her bir iş ortağımız kendi iç yapıları ve ihtiyaçlarına göre farklı yorumlamış ve hayata geçirmiştir. Monday’i unique yapan tam olarak bu esnekliktir. Monday kullanan markaları aşağıda bulabilirsiniz.
Bu firmaların bir diğer ortak özellikleri de güvenliklerinden taviz vermeden projelerini, işlerini güvenli bir ortamda barındırmalıdır. Monday bu konuda üst düzeyde güvenlik sağlar.
Gerçekleşen Paneller
Şimdi de biraz Türkiye’de ve hatta dünyada ilk monday.com müşterisi olan Ceyhun Burak Akgül, Vispera’nın Co-CEO’su, ile olan paneldeki önemli noktalardan bahsedeceğiz.
“Biz Türkiye’de 2014 yılında, monday ile hemen hemen aynı zamanlarda, kurulmuş bir şirketiz. O zamanlarda monday “daPulse” olarak geçiyordu. Zamanla “Monday” adına evrildi. Biz bir yapay zeka şirketiyiz. Çekirdek teknolojimiz resim tanıma. Monday de yolculuğumuzun başından beri çözüm ortağımız olmuş”
“İlk başta doğru bir fit oldu. Çok fazla uygulamayı dağınık şekilde kullanıyorduk. Bunun içinde e-mail, Excel, Google Sheets ve Slack de vardı. Durmadan yeni ürünler ve etkileşimler var, yeni müşteri ve fırsatların takibi var, yapısal organizasyon olması gereken konular var. Bunları tematik gruplu ve organik şekilde takip edebileceğimiz bir alan lazımdı. Monday’i de ilk kendim kullandım ve sonra da ekip olarak kullanmaya başladık. Kendim kullandığımda çok fazla geri bildirim de verdim.”
“Evet etkisini gördük. İlk olarak şu avantajı çok güzeldi, karşılaştığınız bir sorun olduğunda hemen bir feature request (özellik talebi) yapabiliyordunuz ve hemen bir çözüm sunulmasa bile duyulduğumuzu, istediğimiz şeyin karşılandığını görmek önemliydi. Hızlı yanıt vermeleri önemliydi. Bizi bağlayan şeylerden birisi de buydu. Doküman yönetim sisteminden bahsedilmelere kadar benzer şeyler önerdiğimi hatırlıyorum. Monday de bunlara uygun bir zaman içinde yanıt verdi. Veri ve dosya sayıları arttıkça haliyle iş biraz karışıyor fakat biz bunu bir noktada çok iyi ve pozitif hissettik. Değişiklikleri takip eden özellik eklemeleri oldu ve karmaşa yaşamadık. Otomasyonlar önemli oldu. Baştan sona olabildiğince iyi bir araç. Ayrıca çok etkileyici ve bizim için de ilham verici bir hikayesi var.”
“Toplam bir bağlam oluşturabiliyorsunuz. Şirketteki herkesi aynı bağlam içerisinde bulundurmak önemli. Monday’in güzel taraflarından birisi, kendi içerisinde çeşitli kullanım senaryoları üretmesi. Bu esnekliği seviyorum. Yaygın bir gruba kullandırmanın avantajı çok hızlı bir şekilde bağlamları değiştirmek mümkün olması. Bir konuyu belli bir bağlama sabitleyebiliyorsunuz ve bunun içinde devam ediyorsunuz. Ve bu da aslında, özellikle yeni kurulan bir şirkette, tematik olarak konuları geniş ya da mikro düzeyde takip etmenizi sağlıyor. Bu takibin organik olması güzel. Biz Vispera olarak kendi içimizde bir sürü rolü icat ettik ve bunu fazla sayıda excel yapmadan takip edilebiliyor olması bizim için bir avantajdı.”
Sırada sektörün önde gelen ajanslarından YW’nun CEO’su Serhat Bey ile olan panelden önemli noktaları paylaşacağız.
“YW, bir entegre yaratıcı ajans. Hem dijitali hem geleneksel reklamcılığa hakim bir ajans. Bunu farklı ekip veya departmanlar üzerinden değil, tek tezgah üzerinden yapıyor.”
“Aslında ben Microsoft ürünleriyle büyük resmi görebileceğinizi düşünmüyorum. Word ve excel farklı konuların havada uçuştuğu bir ortamda iş yönetilemez çünkü bilgi birikmiyor ve holistik bir bakış açısınız hiçbir zaman olamıyor. Holistik çözümü nerede bulabiliriz diye düşünürken monday’e rastladık. Birbirinde tamamen farklı görünen iki disiplini, medya ve yaratıcılık gibi, bir iç içe geçiriyoruz ve burada bir işletim sistemine ihtiyacımız vardı. Bu işletim sistemi için monday çok uygundu çünkü özelleştirilebiliyor.”
“İlk olarak ekibimiz inceledi ve pilot projelerle başladı. İlk denemeden sonra daha geniş ve katmanlı iş yapan ekiplere geçtik. İşletim sistemi bir kere oturduktan sonra ölçeklemenin çok büyük bir problem olmayacağını düşünüyorum.”
“Bence temel problem şu, kendi sektörümüz için konuşacak olursam, reklamcılık değişiyor. İş yapış şekilleri ve müşteri beklentisi değişiyor. Dijital sosyal medya her şeyi yaratıcı bir yıkıma uğrattı. Dolayısıyla hem dikkat hem medya parçalara ayrıldı. Böyle olunca iş yapış şekillerini uygunlaştırmanız lazım. Kendi organizasyon yapınız oluşturduktan sonra monday devreye giriyor. Sizin ihtiyaçlarınıza göre şekillenebiliyor. Böylece işleriniz daha kolay ilerliyor. İkinci olarak da pilot uygulamalarla başlamalarını tavsiye edebilirim. Bence küçük adımlar büyük adımlardır, küçük adımlarla ilerlemek gerekir.”
“Biz modüler yapı olmasını kullanıyoruz. Mesela yaptığımız bir reklam filminin sonuçlarını gerçek zamanlı üçüncü parti bir veri kaynağından alıyoruz ve üreticiye gönderiyoruz. Dolayısıyla bu modülerlik monday’i kendi yazılımınız haline getiriyor. Kendiniz yazılım kursanız da böyle kurardınız. Zaten yapılmışı var ve bu da monday. Diğer uygulamalarla olan entegrasyonları da çok kullanışlı.”
Sizlerden Gelen Sorular
Sorumluyu ikiye ayırırsak; ilk olarak genel olarak monday içerisinde her şeyi yapabilen birkaç kullanıcı oluyor. Fakat dilerseniz ekibinizde bulunan herkese tam yetki verebilirsiniz ki bu da her kullanıcıya monday içerisindeki istediği her şeyi yapma yetkisi sağlar. İkinci olarak panolar seviyesinde, yanı bir alt seviyede, farklı bir erişim hakkı bulunuyor. Proje içerisinde birden çok kişiye sorumluluk atayabilirsiniz. Bu onlara yönetici erişimi vermez. Dilerseniz erişimlerini arttırmak için istediğiniz ekip üyesini yönetici yapabilirsiniz.
Kullanıcılar sadece görevler üzerinde değişiklik yapabilir ve yorum ekleyebilirler. Pano izinleri üzerinden kullanıcıların erişim seviyelerini ve kullanım izinlerini ayarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra sütunları kimin görebileceğini veya düzenleyebileceğini de ayarlayabilirsiniz. Örneğin bir kullanıcı sadece kendi atandığı görevin değiştirebiliyorken başka bir kullanıcı tüm görevleri düzenleyebilir. Ekip içindeki erişim hakkını dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.
Bunlardan bir alt seviyede bulunan misafir kullanıcılar bulunuyor. Monday sizlerin birlikte çalıştığı iş ortaklarına ücretsiz erişim sağlar. Misafiriniz dilerse ilerlemenizi görmek için monday hesabınıza girebilir. İkinci bir seçenek olarak ilerlemenizi, örneğin Gantt şeması olarak, iş ortaklarınıza gönderebilirsiniz. Attığınız link üzerinden ortağınız ilerlemenizi görüntüleyebilir fakat bunun dışında herhangi bir işlem yapma yetkisi yoktur.
Evet. Bir pano üzerinde yaptığınız herhangi bir değişiklik, örneğin bir görünüm veya filtre eklediğinizde, ekibinizdeki herkes için uygun şekilde düzenleniyor. Ekibinizdeki herkesin teker teker bir işlem yapması gerekmiyor.
monday.com bir iş işletim sistemidir ve proje yönetiminden iş akışı araçlarına kadar çok fazla şeyi barındırıyor. Dolayısıyla birebirde bir benzeri bulunmuyor. Proje yönetim sistemlerinde her proje ayrı ayrı bulunur, bu yüzden genel bir görünüm sağlayamazlar. Monday üzerinde ekipler hem kendi iş akışlarını belirleyebilirler hem de siz genel bir görünüm elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra entegrasyonlara önem veriyorsanız ve yeni bir entegrasyon talebiniz varsa bize geribildirim gönderebilir veya forumumuza yazabilirsiniz. Forumda belirli bir oya ulaşırsa bu entegrasyon direk yapılıyor. Belirli aşamalarda monday kendisi de şirketlerle görüşme düzenleyip geri bildirim alıyor. Sizin gelmenizdense biz size geliyor ve taleplerinizi ilgiyle dinliyoruz.
monday.com AWS, yani Amazon sunucuları üzerinden çalışan bir yazılımdır. Amerika ve Avrupa’daki veri merkezlerinde tutulmaktadır. Bu ikisi arasında verilerinizin nerede tutulacağı hakkında tercih yapabiliyorsunuz.
Eğer dilerseniz webinar kaydını buradan izleyebilirsiniz.